6 „убийци“ на имунната система в нашето ежедневие

 Според лекарите имунната система на организма никога не спи

6 „убийци“ на имунната система в нашето ежедневие

Искате да имате добро здраве, избягвайте имунните „убийци“, които се крият в ежедневието.

 Според лекарите имунната система на организма никога не спи: постоянно е заета с отблъскване на бактерии и вируси, което свежда до минимум вероятността да страдат от определена болест.

Дори не посягайте към тези храни, ако сте болни - ще стане по-зле

В ежедневието обаче има истински „убийци“ на имунната система, които потискат функцията ѝ и ни заплашват с много заболявания, включително и най-опасните.

Ето кои са те:

Нездравословна диета.

Пържени картофи, чипс, шоколад - ако ядем твърде много от тях, на тялото започва да му липсват важни хранителни вещества. В резултат на това основните процеси, включително функционирането на имунната система, вече не могат да работят на 100% и човек става по-податлив на вируси и бактерии.

Изследователи от университета в Бон потвърдиха това в проучване. Техните данни предполагат, че имунната система реагира на диета с високо съдържание на мазнини и калории по същия начин, както при бактериална инфекция.

Такава реакция от своя страна може да има драматични последици: например драстично да ускори развитието на съдови заболявания или диабет тип 2.

Антибиотиците са безполезни при хрема, причинена от вирус

Студени крака.

Не е чудно, че поговорката гласи, че трябва да поддържате краката си топли. Нашето тяло реагира на охлаждането на краката: опитва се да се предпази от по-нататъшни загуби на топлина, заради което свива всички кръвоносни съдове.

Това означава, че лигавиците, които са важни за защитата на тялото, започват да се снабдяват лошо с кръв. Патогенните вируси по-лесно проникват в тялото през студени и сухи лигавици.

Липса на сън.

Нощният сън е период на интензивна работа на тялото за възстановяване: в него се отделят много вещества, които засилват защитните сили на организма. За да имате добро здраве, трябва да спите достатъчно.

Фактът, че тялото на хора с постоянна липса на сън има намалена способност да образува антитела, които са важни за имунната защита, многократно се потвърждава от проучвания.

„За да може тялото да се бори с инфекциозните патогени възможно най-добре, трябва да спите около 8 часа на ден. С по-малко от 6 часа сън здравето ни може да се повлияе значително в дългосрочен план “, казват експертите.

Постоянно запушеният нос и хрема причиняват инфаркт?

Пушачи.

Особено опасно за имунната система е, че тютюнопушенето уврежда ресничките в бронхите, които поемат функцията да събират „боклук” в белите ни дробове.

Тези тънки косми пренасят всички замърсяващи компоненти, както и патогени навън, при вълнообразни движения. При пушачите тези реснички атрофират.

Тютюнопушенето води до увеличаване на лечебния период и увеличаване на тежестта на заболяването в случай на настинки, дори и да е пасивно, казват учените.

Стрес.

Разбира се, стресът не може да бъде избегнат в ежедневието, но основното е, че той не трябва да преминава в хронична фаза. Много изследвания показват, че продължителният стрес влияе на защитата на организма срещу патогени. Клетките, съдържащи се в кръвта ни, които ни предпазват от вируси, бактерии и гъбички намаляват.

В резултат на това чувствителността към всички болести се увеличава драстично. Според учените, хората, които са в състояние на постоянен стрес, дори не могат да се предпазят от вирусите и с ваксини.

Пиенето на студена вода е опасно за сърцето

Алкохолът.

Алкохолът намалява не само прага на инхибиране, но и имунната ни защита. Например, учени от Университетът в Чикаго са установили, че по-малко моноцити (имунни клетки) и естествени клетки убийци (които се борят с патогените) стават по-малко в тялото ни няколко часа след употреба на алкохол.

Това води до факта, че тялото реагира по-лошо на вируси, които ни атакуват, а болестите, които вече съществуват в него, се изострят./ zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива!

Коментари