9 кето храни, които са полезни за мозъка

Обновена: 29.02.2024|

За оптималната работа на мозъка е необходимо да осигураваме пълноценни храни, които да доставят на организма нужните витамини и минерали. Мозъкът е контролният център на нашето тяло, отговорен е за поддържането на сърцето и белите дробове. Благодарение на него се движим, мислим и чувстваме. Ето защо трябва да се грижим за здравето му и по време на кето диетата.

Храната, която приемаме, е от изключително значение за доброто състояние на мозъка и може да подобри паметта и концентрацията. Мозъкът използва около 20% от калориите на тялото, така че се нуждае от много „гориво“, което си набавя от определени хранителни вещества.

Омега-3 мастните киселини помагат за изграждането и възстановяването на мозъчните клетки. Антиоксидантите намаляват клетъчния стрес и възпалението, които са свързани със стареенето на мозъка и невродегенеративните разстройства.

В тази статия ще обърнем внимание на кето храните, които трябва да приемаме, за да осигурим нужните за здравето на мозъка полезни вещества.

kurk pep 400
mgnezii 01 600

 

kurk pep 400
mgnezii 01 600
  1. Мазна риба

Мазната риба е добър източник на Омега-3 мастни киселини. Именно те помагат за изграждането на мембрани около всяка клетка в тялото, включително мозъчните клетки.

Следователно могат да подобрят структурата на мозъчните клетки, наречени неврони, които контролират вземането на решения, паметта и емоциите. Допълнително могат да забавят „стареенето“ на мозъка и да намалят риска от развитието на Алцхаймер.

Недостигът на Омега-3 мастни киселини може да повлияе на способността за запомняне и да предизвика депресия. Сред рибите, които съдържат високи нива на ценните Омега-3 мастни киселини са: сьомга, скумрия, риба тон, херинга, сардини.

 

  1. Бери плодове

Горските плодове съдържат флавоноидни антиоксиданти, които са полезни за мозъка. Антиоксидантите помагат като намаляват възпалението и оксидативния стрес.

Сред антиоксидантите в горските плодове са антоцианин, кафеена киселина, катехин и кверцетин. Те помагат за подобряване на комуникацията между мозъчните клетки, намаляване на възпалението в цялото тяло, увеличаване на пластичността.

Това помага на мозъчните клетки да формират нови връзки, да намаляват или забавят свързаните с възрастта невродегенеративни заболявания. Богатите на антиоксиданти горски плодове, включват ягоди, къпини, боровинки, касис.

 

  1. Тъмен шоколад (над 70% какао)

Тъмният шоколад съдържа много какао, а то, подобно на горските бери плодове, съдържа флавоноидни антиоксиданти. Освен всичко, което споменахме досега за тях, антиоксидантите стимулират притока на кръв в мозъка и паметта.

Не е маловажно и, че какаото подобрява настроението, защото флавоноидите се събират и в частите на мозъка, които отговарят за чувството на щастие, като подпомагат действието на допамина и серотонина.

И все пак не прекалявайте с шоколада, консумирайте го умерено.

 

  1. Кръстоцветни зеленчуци

 

Кръстоцветни зеленчуци, полезни за здравето на мозъка.

 

Често си говорим за здравословните качества на тези зеленчуци и не е учудващо, че те са полезни и за мозъка.

Те са богати  на съединения, наречени глюкозинолати. Когато тялото ги разгради, се превръщат в изотиоцианати, които могат да намалят оксидативния стрес и риска от невродегенеративни заболявания.

Съдържат и много витамин С и флавоноиди, които допълнително могат да засилят здравето на мозъка.

Кръстоцветните зеленчуци, които имат тези полезни свойства са броколите, брюкселско зеле, карфиолът.

 

  1. Кето храни за мозъка: Ядки

Няколко хранителни вещества в ядките, като здравословни мазнини, антиоксиданти и витамин Е, могат да обяснят ползите им за здравето на мозъка.

Витамин Е предпазва клетъчните мембрани от увреждането на свободните радикали. Докато човек остарява, мозъкът му може да бъде изложен на оксидативен стрес и това прави този витамин много полезен за здравето на мозъка в по-напреднала възраст.

Най-подходящи за консумация са орехите и бадемите.

 

  1. Тиквени семки

Тиквените семки са сред семената, които задължително трябва да включите в диетата си. Те съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват тялото и мозъка от увреждане на свободните радикали. Те също са отличен източник на магнезий, желязо, цинк и мед.

Цинкът е от решаващо значение за нервната сигнализация. Дефицитът на цинк е свързан с много неврологични състояния, включително болестта на Алцхаймер, депресията и болестта на Паркинсон.

Магнезият и желязото подпомагат паметта и мозъчната функция като цяло.

 

  1. Кафе

Кафето е добре известно средство за концентрация – пием го, за да останем будни и фокусирани. Кофеинът блокира веществото в мозъка, наречено аденозин, което кара човек да се чувства сънлив.

Освен всичко това, кафето може да увеличи капацитета на мозъка за обработка на информация. Кофеинът предизвиква увеличаване на мозъчната ентропия. Когато тя е висока, мозъкът може да обработва повече информация.

Като цяло умерената консумация на кафе намалява риска от удар, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

 

  1. Куркума

Може да се изненадате, но тази наситено жълта подправка, която е основна съставка на любимото ни къри, е изключително полезна за мозъка.

Куркуминът, активната съставка в куркумата, е мощно антиоксидантно и противовъзпалително съединение. То преминава кръвно-мозъчната бариера, което означава, че може директно да влезе в мозъка.

Там куркуминът може да подпомогне паметта, да повиши нивата на серотонина и допамина и да увеличи растежа на нови клетки.

 

  1. Яйца

 

Млада жена, която държи в шепите си яйца.

 

Яйцата са добър източник на няколко хранителни вещества, полезни за мозъка, включително витамини В6, В12 и холин.

Холинът е важен микроелемент, който тялото ви използва за създаване на ацетилхолин – невротрансмитер, важен за настроението и паметта.

Яйчените жълтъци са сред най-концентрираните източници на това хранително вещество. Витамините от група В, от своя страна, могат да помогнат да се забави прогресията на умствения спад при възрастните хора. B12 също участва в синтезирането на мозъчни химикали и регулирането на нивата на захарта в мозъка.

 

Много храни могат да ви помогнат да поддържате мозъка си здрав. Някои – като плодовете и зеленчуците в списъка с позволени храни при кето диета, имат антиоксиданти, които помагат да защитите мозъка си от увреждане.

Други – като ядките и яйцата, съдържат хранителни вещества, които поддържат паметта и функцията на мозъка. Тайната е в баланса да осигурите от всичко необходимо, за да може мозъкът ви да се развива добре и да не ви изневери, дори на дълбоки старини.

Още информация за същността на кето диетата и съвети за спазването й можете да прочетете в нашия блог.

Категории: Кето диета|Публикувана: 16.08.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 16:43 | Публикувана: 16 август 2019 в 11:16 | Категория: Кето диета