zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексът - терапия за всеки ден!?



Сексът - терапия за всеки ден!?

здраве.bg

Няма спор, че редовният полов живот е благоприятен за психиката. За тялото също. Сексът е физическа активност, при която се натоварват мускулите, дишането и сърдечният ритъм се забързват, а следователно се засилва и обмяната на веществата. Увеличава се производството на някои хормони (ендорфин, окситоцин), които са свързани със сексуалната възбуда и конкретно с оргазма.
Всички тези физиологични реакции са свързани със здравето и смело може да се заяви, че сексът носи не само удоволствие, но и полза.

Сексът също така може да облекчи неприятните симптоми на настинка (треска, болки в тялото, отпадналост, а също така да ускори оздравяването.
Обикновено при настинка се препоръчва човек да лежи на топло и да пие горещ чай, но сексуалните игри са не по-малко ефективни.
Изследване, проведено от швейцарски медици, показва, че оргазмът рязко мобилизира имунната защита на организма, увеличавайки съдържанието на клетките-убийци в кръвта (те се наричат така, защото унищожават чуждите микроорганизми).

Много жени (особено тези над 30 години) по време на менструалния цикъл страдат от болки ниско в корема.
Според статистиката, през този период всяка 10-та жена изпитва дискомфорт и не може без аналгетици.
Швейцарските учени, цитирани от ВВС, препоръчват да пробвате секс и през този период. Обезболяващият ефект на секса е свързан с отпускащия ефект на оргазма и производството на ендорфини, които са известни като “хормони на щастието”. Тяхното производство наистина е свързано с положителните емоции, а едновременно с това ендорфините действат като “вътрешно обезболяващо”.
При някои жени обаче оргазмът засилва усещането за болка. Причината е в това, че появата на болки по време на цикъла е предизвикано от нарушеното равновесие между половите хормони (прогестерон и простагландин) – вещества, стимулиращи съкращението на матката. Именно тяхното наднормено количество предизвиква болката – спазъм на гладките мускули на матката.

С други думи, как ще се формира след оргазма балансът...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.