zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 ефективни начина да победим стреса



8 ефективни начина да победим стреса

(фото - sxc.hu)

... или как намаляването на кортизола ще ни помогне да мислим по-бързо, да не настиваме и дори да отслабнем.

здраве.bg

Произвеждан от надбъбречните жлези, кортизолът (наричан често “хормон на стреса”) помага да се регулира кръвното налягане и да се укрепи имунната система по време на внезапна криза – физическа или емоционална травма. Това ни дава възможност да се възползваме от своите енергийни запаси и увеличава способността ни да се преборим с критичната ситуация – независимо дали става дума за инфекция или душевен срив.

Проблем възниква, когато продължителният висок стрес задържи този механизъм на оцеляване активен твърде дълго и положителното влияние на хормона се превръща в отрицателно. Хронично високите нива на кортизола водят до проблеми със съня, отслабен имунен отговор, твърде високи (или твърде ниски) нива на кръвната захар и дори натрупване на тегло. Когато кортизолът надделее, той заставя тялото да изисква храни с много калории – чудесна техника за оцеляване, ако се нуждаем от повече енергия в критична ситуация, но не и ако ни тормози мисълта как да платим сметките си.

За щастие, за това състояние има създадени техники – например релаксацията. Предлагаме ви осем може би изненадващо за някои ефективни начина да се справим със стреса и в някои случаи – да намалим нивата на кортизола почти наполовина.

1. Понижете кортизола с 20%: кажете “Оммм”

Хората, които познават будистката медитация, знаят колко ефективна е тя и за намаляване нивата и на кортизола, и на кръвното налягане. Участници в изследване, по време на което те медитирали всеки ден в продължение на 4 месеца, намалили нивото на хормона средно с 20%.

2. Понижете кортизола с 66%: направете страхотен музикален микс в своя плейър

Музиката често има успокояващ ефект върху мозъчната дейност, най-вече когато сме изправени пред стресиращ фактор. Експеримент, проведен в Япония, по време на който на пациенти, преминали сериозна хирургична интервения, била пускана специално подбрана музика, показва, че нивата на кортизол при тези хора нараснали по-слабо в сравнение с тези на пациентите, останали...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.