Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сексът в третата възраст удължава живота с 5 до 10 години
17 Април 2009
Доц. Румен Бостанджиев: Пълноценните интимни отношения свалят стреса и намаляват съдовия риск

Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев е роден през 1957 г. Завършва медицина в София и работи в Сектора по сексология към Медицинска академия. Създава Сексологичен кабинет към Катедрата по психиатрия на МУ в София, а по-късно Фондация “Сексуалност и здраве”, към която основава частен сексологичен институт “Интеракт”, където работи и сега. В момента е преподавател в Центъра за хуманитарни науки на Бургаския свободен университет и Медицинските колежи в град София и Враца

Специализира сексология в Холандия и Белгия. Притежава психотерапевтична квалификация, придобита в Прага и Братислава и по програма на Морено института в гр. Юберлинген (Германия). От 20064 г. е член на Европейската асоциация по сексуална медицина. Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м е автор на книгите “Сексуалност и здраве” “Сексология и семейно планиране”, “Практическа сексология”, “Свободни в леглото” и на още над 100 самостоятелни студии, статии, публикации в чужди и наши научни и научно-популярни издания.

Активният сексуален живот при хората от третата възраст може да удължи живота с 5 до 10 години, каза сексологът доц. Румен Бостанджиев. Установено е, че хората които запазват пълноценни интимни отношения в третата възраст, живеят в сигурна емоционална среда, могат да разчитат в по-голяма степен на разбиране и подкрепа от страна на партньора си. Това естествено намалява нивото на стрес и създава оптимистична нагласа, обяснява специалистът. Активният сексуален живот стимулира партньорите да се грижат повече за себе си - за собственото си здраве и за добрия си външен вид, което допълнително съдейства за по-здравословен и пълноценен живот.

Според д-р Бостанджиев в нашите уж просветени времена са останали някои погрешни представи за човешката природа. Много от възрастните хора в България мислят, че сексът е привилегия само на младите хора, че в зряла възраст страстта се изпарява. Те възприемат сексуалното си поведение като неуместно и дори срамно. Така се лишават от възможността да поддържат добро самочувствие и тонус, сами се ограбват от едно от най-значимите, обогатяващи и здравословни удоволствия, които им предоставя живота.

Възрастта е натрупване на житейски опит. Следователно и в сексуалната сфера има много неща, които се подобряват с годините, а не само се губят, убеден е д-р Бостанджиев. Сексуалният живот поддържа в "изправност" всички органи и системи. Еротичните преживявания са начин за разтоварване от ежедневния стрес и едновременно с това зареждат с позитивна енергия. Това в най-голяма степен се дължи на отделяните в мозъка хормони на щастието - ендорфините, които рязко се увеличават по време на секс.

Ако интимните отношения са пълноценни, това сваля нивото на стрес и намалява съдовия риск. Опасността от хипертония намалява, понижава се рискът от инфаркт и инсулт (болести изключително на третата възраст), каза сексологът. Сексът е причина имуноглобулинът да се увеличи три пъти и рискът от инфекциозни и злокачествени заболявания да намалее.


При добро здраве и добри взаимоотношения мъжът и жената могат да продължат сексуалната си активност до късна възраст. По думите на сексолога здравният фактор играе решаващо значение не само за продължителността на живота и за неговото качество, но е ключов фактор и за сексуално дълголетие. В този смисъл може да се гледа на здравето като на продукт от нашия житейски избор, а не само като генетичен феномен.

Ако се запитаме какво е значението на сексуалното общуване в живота на всеки един от нас - безспорно това е възможността за изживяване на чувствено удоволствие. Като чуем секс, обикновено си представяме сношение и екзалтирани физиономии, които преживяват върховна наслада. Сексът като чувствено удоволствие е присъщ преди всичко на младата възраст. В средната си възраст човек има твърде много ангажименти, отдаден е на професионалното си израстване, на грижите за семейството и дома. Хората от третата възраст вече  са изпълнили своя дълг към семейството и обществото и заслужено имат правото да се отдадат на взаимната близост. Затова третата възраст е възрастта на любовта, твърди доц. Бостанджиев.

Постигането на интимна и духовна близост между партньорите е изключително важно през целия съвместен живот, но придобива особено значение в късната възраст. Според най-нови проучвания, дълбока интимност е възможна след дълго съжителство. В двойка, в която има хармонични отношения, с напредване на възрастта нараства интимността и духовната и емоционална свързаност. Това е съвършено различно от масово съществуващия бит, че сексуалната активност е въпрос на месеци, дори на седмици, а ако хората живеят една година - неизбежно си омръзват и връзката се изчерпва.

Това, което пречи на хората да се чувстват пълноценно е неумението да се справят с предизвикателствата на ежедневните отношения. Връзката е по-силна и по-дълбока, когато се осъществява пълноценна комуникация, убеден е доц.Бостанджиев. Качествата на междуличностните отношения са изключително важни, защото сексът е може би единствената физиологична дейност, която ставя в условия на партниране. А това означава изграждане на отношения, които съчетават възможността да си свързан и да останеш автономен, да зачиташ независимостта на другия – един много труден баланс. Освен това много са важни уменията за справяне с конфликтните ситуации. За съжаление хората често правят компромис, а не търсят взаимно приемливи решения, които гарантират дълготрайното запазване на добрите взаимоотношения и възможност за истинска интимност.

Много разпространена е погрешната представа, че сексът се изчерпва само със сношение и ако не може да се осъществи, няма секс. Сношението е само една от възможностите на секса за постигане на чувствени преживявания. Напоследък има безспорни доказателства, че пълноценно, интимно общуване е възможно и без сношение, казва известният сексолог. Това е така, защото еротичните преживявания са феномен на съзнанието, а не на половите органи.

Наличието на по-активна жизнена позиция е  ключов момент за сексуално дълголетие, а тя  се изгражда и възпитава. Активна позиция означава, че моят живот е в моите ръце и аз съм в състояние да направя така, че си осигуря най-добрия живот, който заслужавам, независимо в каква социална среда живея. Голяма част от възрастните хора у нас страдат от заучена безпомощност според д-р Бостанджиев.. Дълги години те са свикнали някой друг да носи отговорност за живота им и това ги е поставило в позиция постоянно да обвиняват странични фактори за собствените си неудачи.

Ако човек избере активната жизнена позиция, той би търсил възможности за подобряване на собствения си живот. Тази позиция осигурява по-пълноценнно и смислено съществуване, а това е определящо за качеството на интимните отношения. Възрастният човек трябва да остане открит към непрекъснатите предизвикателства на живота, да бъде готов да се свързва с хората около себе си и да дава това, което има в себе си с любов.

Струва си в третата възраст, освен за здравословно хранене и двигателен режим, да се замислим и за емоционална хармония, заключи доц. Бостанджиев.

Елена ГАНЧЕВА


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

filip
14 May, 2009 | 09:37

Г-н Бостанжиев, В ашия коментар за сексоалните нужди на третата възраст е истенски за това,4е стария 4овек остарява сам заштото тои сам запо4ва да си внушава, 4е след 50-те е не струва повод за това внушение дава и обштеството например има много служби коиВие дбре казвате,4е то пенсионират след 45 години оба4е те следтози факт запо4ват работа наи ве4е като охранители идр. Вие добре каз

вате,4е наи важни са емоционалните отношения . Благодаря


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.