Все повече деца се разболяват от диабет във Великобритания

3316
Все повече деца се разболяват от диабет във Великобритания
Снимка: iStock/Guliver

Повече от 600 деца с диабет тип 2 в британските болници будят загриженост у здравните експерти заради превръщатата се в епидемия захарна болест, чийто първи приятел е затлъстяването. Асоциацията на местните власти (LGA), която представлява повече от 370 съвета в Англия и Уелс, заяви, че общините спешно трябва да получат повече средства за справяне с "изключително тревожната тенденция".

Диабет тип 2, който е най-често срещан при възрастни, се проявява, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Най-обичайната причина за появата му е нездравословният начин на живот, довел до наднормено тегло. Около 621 деца и младежи под 25 години са се лекували от диабет тип 2 в детските диагностични отделения в Англия и Уелс през 2015/2016 г., от които 78,5% са затлъстели. Изследователите отбелязват, че през 2014/2015 г. броят на болните е възлизал на 545, предаде БГНЕС.

"Тези цифри показват изключително тревожна тенденция за нарастващия брой деца и тийнейджъри, които се лекуват от диабет за диабет тип 2 - състояние, което обикновено се развива при възрастни. Това е свързано със затлъстяването, което винаги води до големи здравословни проблеми по-късно в живота, но вече виждаме опустошителните последствия и в ранна възраст“, пише в доклада си LGA.

Организацията предупреди, че са необхдими много средства за обществено здравеопазване за борба срещу детското затлъстяване.

Ръководителите на Съвета заявиха още, че е необходимо да се направи повече, за да се помогне на чернокожите и малцинствените етнически групи, които имат непропорционално по-голям брой деца и млади хора с диабет тип 2.

"Диабет тип 2 може да доведе до опустошителни усложнения при възрастните, като сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и слепота, и изглежда, че е още по-агресивен при деца, които развиват високо кръвно налягане и висок холестерол още по-бързо“, обяснява клиничният консултант Либи Даулинг.

"Диагнозата може да има голямо влияние и върху психическото здраве на детето. Някои от рисковите фактори за диабет тип 2 са извън нашия контрол, но можем да направим нещо за наднорменото тегло или затлъстяването“, добави тя.

Министерството на здравеопазването на Великобритания вече съобщи, че има "ясен и всеобхватен" ангажимент за справяне с детското затлъстяване, основно свързан с продажбата на вредни за здравето храни и напитки в търговската мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com