Posts Tagged ‘киви асма’

Киви сорт Хауърд  без проблем може да расте на много места в България.Изображение

Лицензиран овощен разсадник „Иван Димов-Варна“ произвежда облагороден сорт Хауърд киви, който е разработен специално за нашия регион и успешно вирее и във Варненско.

Научното име на кивито е актинидия. Това е заради лъчевидния рисунък на прерязания плод. В Китай наричат растението маймунска праскова, а за французите то е растителна мишка.

Актинидията е двудомен листопаден лиан. „Катери“ се само чрез завиване по опора – клон, прът, мрежа…за това е подходящо да бъде на асма.

За една вегетация достига 7- 9 м височина. Корените на едно растение заемат до 30 кв. м, но са плитко разположени. Кората на растящите клонки е четинесто-овласена. Формира голям брой къси и силни растежни клонки. Листата са широки – едно растение има до 50 квадрата листна повръхност. Цветовете са едри, бели. Мъжките имат само тичинки, а женските – плодник с много близалца и функционално негодни тичинки. Цветовете на едно мъжко растение оплождат няколко женски.  Овощен разсадник „Иван Димов-Варна“ препоръчва да се засадят минимум едно мъжко и три женски растения за по-добро възпроизвеждане. Засадете мъжки и женски растение близо едно до друго, за да получите плодове, които стават за ядене!
Опрашвачи са насекомите – главно пчелите. Кивито цъфти през юни. Плодовете узряват края на октомври  и са готови за консумация през декември. Могат да се съхраняват до два-три месеца, а в хладилник – и по-дълго.

Следващата пролет леторастът се реже на две пъпки. Новият летораст се привръзва през 15-20 см за колче, за да не се осуче, и се съкращава 10-15 см под носещата конструкция, за да се развият нови клончета – бъдещите скелетни клони.

Въображението на стопанина избира типа носеща конструкция за това декоративно растение. За озеленяване на стени се закрепва опорна мрежа по самата стена до желаната височина. Много фантазия може да се вложи в покриването на входна алея, дворен паркинг и дансинг, беседка, барбекю или свободна стена и ограда. Находчивият стопанин конструира тунел, асмалък или пергола. Някъде, „насред двора“, може да се изправи кръгова пергола – красив плоден зелен чадър, или ваза, чаша, палмета. Българинът е изобретателен! Важното е, че ще замести лозите, които изискват пръскане и замърсяване с отрови. Очевидно, по желание и с контролирана формировка може да се съчетае отглеждане и на лоза, но от устойчиви сортове.
 На 4-5 женски се засажда едно мъжко растение.
Специфична е резитбата за формиране и плододаване. Не е възможно обаче да се обясни с няколко думи. Резитбата трябва да се прави през зимата, преди да започне сокодвижението, за да се избегне обилния „плач“. Летните зелени резитби и пинзирания не вредят – те са просто задължителни, за да се избегне силното удължаване и оголване на леторастите. Зимното съкращаване се прави на 2 до 3, а при „лакомците“ – на 5-6 пъпки над последното плододало коляно. Част от плодните клончета, а също и остарелите, се премахват – така се регулира реколтата.
Напояване е нужно, но преовлажняването и пресушаването погубват хранителните коренчета. Полезно е вечерното дъждуване на листата, когато има суховеи.
Кивито усвоява големи количества минерални елементи. Най-благоприятно е торенето с течен оборски тор поне веднъж месечно в периода март-юни и през есента, като се прибавят до 0,5 % азотен, фосфорен и калиев тор. Полезно е листното подхранване с наличните на пазара микроторови смеси.

 Лицензиран овощен разсадник ви препоръчва да не се подлъгвате да купувате от случайни магазини киви, което не е разработено за нашите климатични условия и е вид мотант, което се опрашва само само заради апетитната цена става евтиното е скъпо! Много наши клиенти споделят, че този вид хибрит дори не цъфти и са останали страшно разочаровани. За това бъдете внимателни при избора си!

Лицензиран овощен разсадник Иван Димов- Варна разполага в наличност с актинидия (киви) сорт Хауърд и очаква своите клиенти на адрес: гр.Варна бул.Трети Март до хипермаркет Алати всеки ден включително събота и неделя от 7 до 17ч.