У нас 20 % от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, като една четвърт от тях са със свръх тегло. Темповете на разрастване на проблема са драстични. Например, през 2007 година в Австралия 27 % от децата са с тегло над нормата, като от 1985 г. До 1995 г. числото нараства два пъти, а за следващите 10 години с повече от три пъти.



Знаете ли че

Проблемите, които са свързани със затлъстяването в детството, нанасят тежки последици върху здравословното състояние. Притеснителни са данните, че родителите надживяват децата си...


Затлъстяване при детето – параментри
Затлъстяването означава, че има прекомерно количество на мазнини в тялото. Наднорменото  и свръх теглото се определят чрез индекса за телесна маса – ИТМ. Чрез него се получава таблица, която показва здравословните килограми, наднорменото и свръх теглото.


ИТМ при децата
При децата при изчисляването на ИТМ освен ръста се взима предвид и пола и възрастта. Удобни таблици са разработени от педиатрите, с помощта на които те следят развитието на детето. Точна преценка за това дали телесното тегло е в норма може да направи педиатърът на детето.
Няма разработена дефиниция за наднормено и свръх тегло при децата под двегодишна възраст.



Причини за затлъстяването
Причините за затлъстяването са много. Като обобщен извод – детето приема повече енергия, отколкото изразходва.
Допълнителните килограми може да се получават, заради консумация на храна, повече от физическите потребности, преяждане или заради прекаляване с конкретни нездравословни продукти.
В днешно време има склонност да се консумира все повече готова храни и полуфабрикати, висококалорични изделия, които са бедни на полезни вещества. Неподходящите продукти включват напитки, чипс, снакс, захарни и сладкарски изделия.


Ограничена двигателна активност
Ключов момент при проблема с наднорменото тегло е ограничените възможности за движение на детето. Съвременният начин на живот буквално заплашва да отнеме активността на детето, която му е природно заложена. И причината за това е във възрастните:
децата се извеждат по-рядко навън,
те рядко имат възможност да карат колело, тичат или се разхождат свободно, заради ограничения брой подходящи и обезопасени за тях пространства,
семействата нямат време, което да отделят за семейни занимания навън,
жилищните комплекси и домовете не разполагат с достатъчно дворно място за спортни занимания,
родителите предпочитат да карат детето си в количката или автомобил.
загрижени за безопасността на детето, децата се приучават да играят кротко у дома, навън и в парковете.
остана в миналото участието на детето в домакинството...
все повече време децата прекарват пред телевизора и компютърния екран, занимания, при които има нисък разход на физическа енергия.

 

Последствията при затлъстяването в детска възраст
Затлъстяването при децата носи сериозен риск за здравето им и емоционално-психическото им състояние:


Здраве: Заболявания, които в миналото бяха типични само за възрастните, като диабет от втори тип и сърдечни заболявания, днес все по-често се срещат сред децата.
Емоционално здраве и социални проблеми: децата с наднормено тегло обикновено страдат от липса на самоуважение, те не са харасвани от връстниците им, заради външността, което влияе на самочувствието им, в училище са подигравани и са обект на третиране, страдат от хранителни разстройства (в тази категория са както системното преяждане, така и анорексията и булимията), депресия.
Наднорменото тегло в детска възраст е обвързано със затлъстяване при  възрастния индивид.


Затлъстяването в детска възраст предразполага към здравословни проблеми на възрастния като: сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, рак, стерилитет и кожни болести. 



Как да се предпази детето от наднормено тегло
Придържайте се към здравословен начин на хранене у дома: хранете се с домашно приготвени ястия, въведете ограничения на някои готови хранителни продукти, осигурявайте продукти, които съдържат ценни полезни хранителни вещества.


 

Погрижете се за двигателната активност на детето: не са необходими сериозни тренировки, погрижете се движението да стане част от развлеченията на семейството и ежедневието. Например, ходете пеша до детската градина или училище, ползвайте стълбището, вместо асансьора или ескалаторите. Играйте заедно футбол или друг спорт, тичайте, карайте кънки и колела в парка,  Освен че ще се грижите за правилното физическо развитие и здраве на детето, това е време, което акумулира позитивност и настроение и сплотява семейството.


Ограничете заниманията, при които разходът на енергия е нисък – времето за телевизия и компютърни игри, играта на думи в зимните месеци заменете с игра в боулинг залата, например.



Имайте предвид, че децата „попиват“ модела на поведение на родителите си, така че вашият стил ще бъде повторен от наследника ви, независимо дали създавате за него строги правила или не. Помислете дали не се налага в името на здравето на детето да коригирате някои ваши навици. Все пак здравето е добра инвестиция, дори и за вас.