Научете повече за "Спорт & Наднормено тегло"

Ако сте твърде пълен, просто трябва да спортувате, тогава килограмите се топят. Това схващане е погрешно. Прочетете тук още за спортни съвети при наднормено тегло.

Затлъстяването е един от най-големите товари върху здравето ни. В западните индустриализирани нации почти всеки втори човек е прекалено пълен! Това е епидемия, пре която ние трябва да се изправим. Въпросът е как да го направим.

Типичнaтa аргументация

"Само малко допълнително, след това десерт плюс лимонада. Твърде много? Е, допълнителни калории, които ориемам днес, просто ще изтренирам утре. "

Откривате ли недостатъка в това твърдение? Не, не искам да кажа, че е твърде много захар или че се яде твърде много. Става въпрос за една заблуда, на която вярват почти всички хора днес. Това погрешно схващане е, че можете просто да оттренирате допълнителните калории.

Спортът не води до загуба на тегло. Не ми ли вярвате? Нека предприем пътуване в миналото. През последните 30 години поведението на движение на хора е останало почти непроменено - те се движат в приблизително същото количество. Независимо от това, наднорменото тегло и затлъстяването са във възход. Само в движението не може да бъде причината.

Истинската причина за затлъстяването.

Истината е: Не можем да избягаме от наднорменото ни тегло с плуване или бягане. Причината, поради която ние ставаме все по-пълни, е неправилното хранене. Дори и много спорт не може да го промени.

Днес често ни се внушава, че можем да ядем всичко, което искаме, стига да спортуваме. Но това не само е погрешно, то дори може да бъде опасно. Простата истина, която малко хора биха искали да чуят: ако искаш да отслабнеш, е достатъчно да промениш начина си на хранене и да ядеш по-малко. Само спорт не е достатъчно.

Чернодробна стеатоза & др. - дори при хора с нормално тегло

Дори и когато не сме пълни, грешните хранителни навици могат да ни навредят. Твърде много калории водят не само до напълняване. Те също така водят до

  • високо кръвно налягане
  • нарушенията в мастната обмяна
  • сърдечно-съдови заболявания
  • затлъстяване на черния дроб

Разбира се, не е ново, че хората с наднормено тегло страдат от тези последствия.Но това е само половината истина.

Посочените болести засягат все повече и повече хора с нормален индекс на телесна маса (BMI). До 40% от хората, които страдат от тези заболявания са с нормално тегло. Грешните хранителни навици ни разболяват.

Една калория си е една калория.

Много хора вярват, че няма значение как приемаме калории. Дали консумираме 400 калории от лимонада или от пакет ядки, в крайна сметка няма значение. Това си остават 400 калории, нали?

За съжаление, това е още една заблуда. Тази гледна точка се опивта да ни внуши хранително-вкусовата промишленост в продължение на десетилетия.

Истината: Нистина има значение от къде идва енергията, дали например от ядка или от бонбони.

Калориите от захар се складират по-често като мазнини в тялото. В допълнение, те ни карат да сме гладни. Калориите от мазнини пък засищат. В дългосрочен план една диета, която е богата на мазнини и по-бедна на въглехидрати, е по-здравословна, отколкото обратното.

Спорт - турбото за загуба на тегло

Не ни разбирайте погрешно. Спортът е много полезен- най-вече при загуба на тегло. Чрез него потреблението на калории се увеличава. В комбинация с диета ускорява много процеса на загуба на тегло. Без промяна на храненето, обаче, той почти не помага за отслабването.

Проблеми при спорт

Пълните хора трябва да се преодолеят някои препятствия преди спорта да стане наслада. Това е логично, тъй като за по тежки хора всеки ход е изтощителен, движат се по-малко и това го прави по-малко забавен.

Колкото по-тежък съм, толкова по-внимателно трябва да се отнасям с тялото си. Сърдечно-съдова система, стави и сухожилиямогат сериозно да бъдат увредени при физически стрес.

Съвети как да се получи

За да могат тези проблеми да бъдат сведени до минимум или да не се появяват, човек трябва да обърнете внимание на следните съвети:

Започнете бавно
Рим не е бил построен за един ден, а също и добрата форма. Особено в началото е важно да не се прекалява. Достатъчно е да се ходи по 20 минути три до четири пъти в седмица, за да се засили кръвообращението. След като това стане малко по-лено, интензивността се увеличава бавно.

Изберете правилния спорт
Не всички спортове са еднакво подходящи. Бягането за хора с наднормено тегло е огромно натоварване за ставите. За началото са подходящи следните спортове:

  • колоездене
  • плуване
  • скандинавско ходене
  • тренировка с тежести
  • аква фитнес
  • ски бягане
  • гребане

Не прекалявайте
По-добре е има четири пъти умерено движение, отколкото един път много. В началото е много важно да не се претоварваме. Ако след всяка тренировка в продължение на три дни не можем да се движим, се губи желанието.

Създаване на навик
Най-лесният начин е да се интегрират спорта и физическата активност като фиксирани навици в ежедневието. След няколко месеца не е нужно дори да се замисляме и го направи автоматично. Но това също така означава, че ще продължаваш да тренираш при всякакви климатични условия - но не е необходимо винаги да бъде на открито. Човек трябва да остане гъвкав. Това прави нещата по-лесни.

В група или сам?
Едно нещо е ясно: ако винаги тренираме с други хора, мотивацията се увеличава. В края на краищата, никой не иска да изостава. Вие предпочитате самостоятелни тренировки? Това не е проблем. Важно е, да го правите редовно.

Доставя ли ми удоволствие?
Много накратко: ако не е забавно, няма да е за дълго. Така че, ние трябва да търсим спортовете, които обичаме, които ни доставят удоволствие.

Разнообразието е важно
Най-добре е да работим комплексно и да не се фокусираме само върху едно нещо. Най-добре е микс от кардио и силови тренировки в съчетание с редовна физическа активност в ежедневието.

  • Силови тренировки оформирят и променят тялото. Ние добиваме повече мускули и губим мазнини. Повече мускули увеличават метаболизма. След това тялото изгаря повече калории дори и в покой. В допълнение, стабилизират се ставите.
  • Кардио и тренировки укрепват сърцето и кръвообращението, добре е при високо кръвно налягане и понижава холестерола.
  • Движение в ежедневието: Всеки ден ни предлага редица начини да се движи. В края на краищата, не винаги е нужно да взимаме ескалатора или асансьора, а къси разстояния можем да ходим и пеша. Така се движим всеки ден повече, без никакви допълнителни усилия.

Комбинацията от промяна в храненето и физически упражнения топи излишните килограми. Опитайте. :-)