zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 ефективни начина да победим стреса



8 ефективни начина да победим стреса

(фото - sxc.hu)

... или как намаляването на кортизола ще ни помогне да мислим по-бързо, да не настиваме и дори да отслабнем.

здраве.bg

Произвеждан от надбъбречните жлези, кортизолът (наричан често “хормон на стреса”) помага да се регулира кръвното налягане и да се укрепи имунната система по време на внезапна криза – физическа или емоционална травма. Това ни дава възможност да се възползваме от своите енергийни запаси и увеличава способността ни да се преборим с критичната ситуация – независимо дали става дума за инфекция или душевен срив.

Проблем възниква, когато продължителният висок стрес задържи този механизъм на оцеляване активен твърде дълго и положителното влияние на хормона се превръща в отрицателно. Хронично високите нива на кортизола водят до проблеми със съня, отслабен имунен отговор, твърде високи (или твърде ниски) нива на кръвната захар и дори натрупване на тегло. Когато кортизолът надделее, той заставя тялото да изисква храни с много калории – чудесна техника за оцеляване, ако се нуждаем от повече енергия в критична ситуация, но не и ако ни тормози мисълта как да платим сметките си.

За щастие, за това състояние има създадени техники – например релаксацията. Предлагаме ви осем може би изненадващо за някои ефективни начина да се справим със стреса и в някои случаи – да намалим нивата на кортизола почти наполовина.

1. Понижете кортизола с 20%: кажете “Оммм”

Хората, които познават будистката медитация, знаят колко ефективна е тя и за намаляване нивата и на кортизола, и на кръвното налягане. Участници в изследване, по време на което те медитирали всеки ден в продължение на 4 месеца, намалили нивото на хормона средно с 20%.

2. Понижете кортизола с 66%: направете страхотен музикален микс в своя плейър

Музиката често има успокояващ ефект върху мозъчната дейност, най-вече когато сме изправени пред стресиращ фактор. Експеримент, проведен в Япония, по време на който на пациенти, преминали сериозна хирургична интервения, била пускана специално подбрана музика, показва, че нивата на кортизол при тези хора нараснали по-слабо в сравнение с тези на пациентите, останали...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.