fbpx
Николай Атанасов - Коко
  • Начало
  • Trainer
  • Николай Атанасов - Коко

Николай

Атанасов - Коко

Manager, Trainer

Николай Атанасов е моторът на екипа, който заразява всички с ентусиазма си. Прелива от енергия, а и много го бива в организацията на всевъзможни събития, пътувания и лагери за общността. Ето как започва неговото кросфит пътуване:

Ти си… Коко.

Започна да се занимаваш с кросфит…, след като попаднах на кросфит тренировки в Швеция, където веднага успях да усетя ефекта и това ме спечели.

Този ефект го усещаш… веднага, трябва ти само една тренировка. Ефектът е върху егото, върху тялото, мускулите и самочувствието.

Като ще си говорим за мускули, разликата между фитнеса и кросфит… се нуждае от едно уточнение. Говорим за фитнес или бодибилдинг?! Защото бодибилдинг индустрията със своята история е позаграбила името фитнес. И според мен това, което повечето хора правят във фитнес залите, е бодибилдинг, тъй като се работи на отделни машини за отделни мускули в повечето случаи. Така че, разликата е точно в това. В кросфит не се работи за отделни мускули, правят се цялостни тренировки, при които в огромна част от упражненията се натоварват множество стави и мускулатурата на цялото тяло.

Трениращите кросфит получават… разнообразие от тренировки, резултати, които и те могат да почувстват и възможности за нови приятелства.

Реши да станеш треньор, защото… когато се върнах от Швеция, нямаше много треньори, нямаше даже и много хора, които да знаят или да се занимават с това. И някакси чувствах, че не мога да го запазя само за себе си, исках да го разпространя. Това ми беше основният мотив да тръгна по пътя на треньорството.

Ако не беше кросфит треньор, щеше да си… мениджърче (смее се). Може би щях да работя в някоя компания.

С Ники, Сашо и Роман – твоите партньори в залата, нещата вървят… добре, засега се разбираме и се допълваме. Екипът ни работи добре в този формат. Всеки дава нещо автентично и индивидуално.

Едни от най-тежките тренировки в кросфит са с имена. Ако ти беше такава тренировка, щеше да си… Аз не искам да бъда WOD, т.е. не искам да бъда тренировка. Тренировките с мъжки имена в кросфит се наричат герои и обикновено това са служители на американската армия или някакви части, които са загинали. Затова не бих искал да съм тренировка. Но, за да оползотворя въпрося, по скоро си мисля, че ще съм нещо класическо – две или три упражнения, в някакъв нормален формат от време, които имат хубав кросфит ефект. 

Първата среща на човек с кросфит трябва да е… максимално адаптирана. Работа на треньора е да се информира за състоянието на човека, който влиза и иска да тренира. Негова работа е, ако е начинаещ, да го предупреди какво го очаква, и да му даде някакви граници, в които да тренира. Аз лично не съм привърженик на това хората да правят неща, за които не са предварително добре подготвени. Този момент идва, когато вече всичко друго е налице, а не преди това. Така че, първата среща и според мен, и за останалите треньори в CrossFit Serdika, обикновено е едно запознаване с човека, кратък разговор, в който и двете страни да получат информация. От страна на треньора – какво иска да постигне човекът срещу него, а и човекът да придобие вътрешно усещане, да почувства дали треньорът му вдъхва доверие, защото без доверие няма как да се случи. Трябва да има химия.

Да създадеш CrossFit Serdika ти костваше… Ооо, не питай ? По-скоро се радвам, че залата вече е факт и се надявам, че много хора ще имат полза от съществуването й. А иначе, за общността, която сме създали в предишната ни зала и която се надавяме да прехвърлим и разширим в новата, това е нещо, с което можем да се похвалим – нещото, което ни е крепяло, нещото, което ни е карало да бутаме напред, да не се отказваме, да продължаваме. Събирането на хората и тази положителна енергия, която кипи между тях, е нещо, на което не само сме свидетели, но пряко участваме и координираме по някакъв начин. И това е повод за гордост.

На този етап от живота ти твоето най-голямо ти постижение е… Тук е моментът да благодаря на майка ми, на семейството ми… (смее се). Шегата настрана. Мисля, че най-доброто ми предстои.

На всички, които влезнат през вратата на CrossFit Serdika, казваш… здрасти и добре дошъл!